2011-01-06 08:58:31• hírek • Szatmár.ro

Árulkodó lehelet

A lélegzet és a kilégzett levegő kellemetlen szaga, maga a szájszag. Az ápolt külsőt és az igényes megjelenést követően az általános higiéniai követelmények közzé soroljuk az egészséges, rendezett fogazatot valamint a friss leheletet is.

A kellemetlen leheletért sokan tévesen kizárólag a rossz fogazatot okolják. Mindezért valójában nemcsak az elhanyagolt szájhigiénia tehető felelőssé. Elsősorban a nem megfelelő életmódot kell jobban szemügyre venni, mivel néhány anyagcsere-betegség vagy a cukorbetegség is közrejátszhat a kellemetlenség kialakulásában. Sokan nem is gondolnák, hogy a nem megfelelő és rendszertelen táplálkozás szintén szájszaghoz vezethet. Abban az esetben, ha valaki fehérjedús, fűszeres ételeket-, több alkoholt fogyaszt és ráadásul későn is étkezik, nincs mit csodálkoznia azon, ha reggel ébredés után kellemetlen a lehelete.

Amennyiben komolyabb betegségről van szó, valószínűleg az emésztőrendszerrel is gond lehet. A puffadás, a rendszertelen széklet (ami a felesleges „anyagokat" még bennünk tartja, és nem tudnak a szervezetből kiürülni), szintén erőteljes szájszagot eredményezhetnek. Az utóbbi években azt is sikerült kimutatni, hogy a lehelet minősége összefüggésben van a tüdőben lévő levegő minőségével. Itt élősorban arra kell gondolnunk, hogy minden egyes lélegzetvételkor a tüdőnkben lévő legfelső kb. fél liter levegő frissül illetve cserélődik, a többi bennmartad és befülled. Ennek kiküszöbölésére a szakértők különböző légzőgyakorlatokat ajánlanak.

A népi gyógyászat számos gyógy- és fűszernövényt kínál ennek kiküszöbölésére. Ezek a teák és cseppek a konkrét betegséget, problémát ugyan nem szüntetik meg teljesen, de a szájszagot elpalástolják. Bátran rágcsálhatunk ánizst, köményt, petrezselymet, koriandert. A gyógyteák, mint a fehér üröm, a cickafark, a menta, a kakukkfű, a fodormenta vagy a borsmenta sikeresen egyensúlyba hozzák az emésztőmirigyek működését. Az eredmény még hatásosabb lesz, ha a teába illóolajat csöpögtetünk. A sokak életét megkeserítő problémára megoldás lehet a megelőzés vagyis az, ha étrendünkön is változtatunk.



Anyagcsere-betegség is közrejátszhat a kellemetlenség kialakulásában

Anyagcsere-betegség is közrejátszhat a kellemetlenség kialakulásában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: